WORKSHOP #DeDataAstaVotez: cum să organizezi un eveniment

45 de participanți, tot atâtea idei și multe planuri creative pentru implicarea în campania #DeDataAstaVotez. Acestea au fost coordonatele principale ale evenimentului ”WORKSHOP #DeDataAstaVotez: cum să organizezi un eveniment”, care a avut ca scop împărtășirea de concepte, puncte cheie și bune practici în planificarea de evenimente și acțiuni de comunicare. Și toate acestea, în contextul campaniei #DeDataAstaVotez și a importanței diseminării informației și a argumentelor cu privire la participarea la vot, în cadrul alegerilor europene din 26 mai 2019.

Alături de cei doi invitați, Alin Grigore (președintele Forumului Tinerilor din România) și Ionuț Maholea (BTL Executive), am discutat aspectele de bază de care trebuie să ținem cont atunci când vrem să comunicăm, organizăm și implementăm un eveniment/ acțiune de comunicare #DeDataAstaVotez. Totodată, nu au lipsit dezbaterile cu privire la vot din perspectiva de drept și responsabilitate, precum și menționarea motivelor pentru care este important să mergem la vot. De exemplu: mai multă libertate în mobilitate, mai multe călătorii, securitate, oportunități pentru tineri etc.

Sesiunea a fost una dinamică, interactivă, unde am descoperit care sunt tipurile și formatele de eveniment (de la discuții informale în cafenele, până la conferințe cu diferiți speakerii și parteneri media și instituționali) pe care le putem planifica, precum și care sunt pașii de bază (tema și discuția evenimentului, locația, vorbitorii și partenerii), dar și cum strategia potrivită (comunicarea acestuia - canelele potrivite pentru a ne atinge publicul) ne aduce rezultatele dorite. Au fost încurajate acțiunile de comunicare și evenimentele cu resurse limitate, prin colaborări și parteneriate cu organizații de tineret, autorități locale, instituții publice/de învățământ.

Participanții au venit pregătiți cu multe idei și întrebări pentru invitații noștri, iar entuziasmul a fost nelipsit de ambele părți. La final participanții au fost implicați într-un exercițiu practic, în urma căruia cele 5 echipe formate au pregătit și prezentat structura câte unui anumit tip de eveniment, folosind informațiile acumulate în prima parte a workshop-ului. Câteva idei de eveniment prin care participanții ți-au propus să se implice mai mult: sesiuni de informare, conferințe/dezbateri, sesiuni de recrutare în mediul online a suporterilor pe platforma dedataastavotez.eu, caravană informativă, tabere de lucru privind implicarea civică.