#ViitorUEalnostru

 

Împreună cu asociația CIVICA, Europe Direct Iași, Centrul de Studii Europene „Jean Monnet” și în parteneriat cu licee din Iași, prin intermediul campaniei #ViitorUEalnostru am ajuns la peste 300 de tineri cu drept de vot, care au aflat despre alegerile europarlamentare și despre campania #DeDataAstaVotez.

Am pornit cu întrebările: „Care sunt următoarele alegeri, respectiv primele la care puteți vota?”, „Când sunt acestea?” și „Cine va merge la vot?”. Am avut de multe ori surprize plăcute în ceea ce privește răspunsul la primele două întrebări, însă răspunsul la cea de-a treia ne-a determinat de la început să realizăm aceste activități.

Elevi, profesori și buni cunoscători ai procesului electoral s-au întâlnit și au contribuit împreună la dezvoltarea unei generații care înțelege importanța dreptului de a alege și necesitatea de a-l exercita lucid și informat.

Plecând de la beneficii ale României ca stat membru al Uniunii Europene, la simularea funcționării Parlamentului European cu ajutorul unor scenarii palpabile și până la explicarea impactului real pe care Uniunea îl are în viața noastră, tinerii au înțeles de ce este atât de important să voteze la alegerile europarlamentare.

Reluând întrebarea „Cine va merge la vot?” la sfârșitul fiecărei activități, am rămas cu ceva mai mult decât speranță, cu certitudinea că majoritatea vor vota de data asta.